Tarta z boczkiem i pieczarkami

4.51 (162 ocen)

  • 60 min

smaczne danie na różne okazje

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto : mąka pszenna 25 dag, sól 1 łyżeczka
    masło 15 dag
    jajka 2 szt
    jogurt naturalny 1-2 łyżek
    na górę : pieczarki 60 dag
    boczek wędzony 25 dag
    cebula 1-2 szt.
    margaryna lub olej do smażenia
    sól,pieprz, papryka czerwona ostra i słodka do smaku
    majeranek 2-3 łyżki
    starty żółty ser 25 dag
    jajka 2 szt.
    śmietana 18 % 100 g
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10076ht 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło,sól,jajka i jogurt i zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę i wstawiamy na 1 do 2 godz. do lodówki
  • image-090e7qr 2. pieczarki myjemy, kroimy w plastry,natomiast boczek i cebulę w kostkę
  • image-26hra85 3. na patelnię wkładamy pokrojony boczek, trochę tłuszczu, wysmażamy boczek, dodajemy cebulę, kiedy się zeszkli wrzucamy pieczarki
  • 4. smażymy aż woda się odparuje, przyprawiamy do smaku, dodajemy majeranek
  • image-0opgxvm 5. jaja i śmietanę roztrzepujemy za pomocą miksera,lekko solimy, pieprzymy
  • 6. wyjmujemy ciasto z lodówki, rozkładamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce do tarty, nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C.piekarnika na 10-15 minut
  • image-1scxauy 7. na podpieczone ciasto rozkładamy równomiernie usmażony farsz, wylewamy na farsz równomiernie jajka ze śmietaną,posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (182 ocen)

image-280r5kl

To może cię zainteresować