Tarta z białym serem i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna tarta serowa sprawdzi się jako deser lub przekąska

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    250 g mąki
    125 g margaryny
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany
    szczypta soli
    0,5 opakowania cukru waniliowego

    Na wyłożenie:
    0,5 kg białego sera
    0,5 kg rabarbaru
    1,5 opakowania cukru waniliowego
    2 białka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    brązowy cukier do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Tarty Desery

Tarta z białym serem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru waniliowego i soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Tarta z białym serem i rabarbarem 2. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy białka oraz cukier waniliowy i porządnie mieszamy.
    Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki. Jeśli nie mamy rabarbaru świeżego możemy użyć mrożony. Po rozmrożeniu należy pozbyć się nadmiaru wody i obsypać rabarbar mąką ziemniaczaną.
  • Tarta z białym serem i rabarbarem 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w wysmarowanej margaryną foremce, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Tarta z białym serem i rabarbarem 4. Gdy ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie biały ser, rabarbar i posypujemy brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować