Tarta z białą kiełbasa i karmelizowana cebulą

0 (0 ocen)

Pomysł na tartę powstał w sklepie,gdy patrzyłam na "zakręconą" białą kiełbaskę.Tarta wyszła wspaniała.Ma delikatne ciasto i bardzo aromatyczne wnętrze.Idealne wielkanocne danie.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    85 g zimnego masła
    płaska łyżeczka soli
    50 ml zimnej wody
    Farsz:
    około 250 g białej kiełbasy
    2 średnie cebule czerwone
    50 g sera żółtego
    3 łyżki sera pleśniowego blue
    2 jajka
    200 g śmietany
    gałka muszkatołowa
    1/2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka cukru brązowego
    2-3 łyżki kremu balsamicznego
    1 łyżka masła
    liśc laurowy
    szczypiorek
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z białą kiełbasa i karmelizowana cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy sól i pokrojone na kawałki masło.Zagniatamy do czasu,aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku.Dodajemy wodę i ponownie zagniatamy.Gotowe ciasto zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce około 2 godzin.
  • 2. Farsz:
    Cebulę obieramy,kroimy w cienkie półplasterki.Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę i podsmażamy.Po około 2-3 minutach gdy cebula puści sok, dodajemy cukier,krem balsamiczny,sól i pieprz.Mieszając podsmażamy do momentu,aż cebula będzie miękka.Nie należy jej rumienić.Kiełbasę zalewamy wodą,dodajemy liść laurowy i majeranek.Gotujemy około 15 minut.Wyjmujemy z wody i studzimy.Jajka mieszamy ze śmietaną i startym żółtym serem.Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową,solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość około 2-3 mm.Wykładamy nim formę do tarty,nakłuwamy widelcem.Ciasto obciążamy fasolą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10-15 minut.Po upieczeniu usuwamy z ciasta fasolę.Na ciasto wykładamy cebulę,zalewamy połową masy jajecznej.Układamy na wierzchu kiełbasę i zalewamy pozostałą masą jajeczną.Tak przygotowana tartę pieczemy około 25 minut.W trakcie pieczenia posypujemy tartę startym serem pleśniowym blue.Ja używam zamrożonego sera,gdyż świetnie wtedy nadaje się do ścierania na tarce.Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
    Inspiracja: Mój własny przepis
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować