Tarta z białą czekoladą i truskawkami

0 (0 ocen)

W sezonie truskawkowym, na moim stole nie może zabraknąć tarty z truskawkami.

Składniki:

  • Ciasto:
    1.5 szklanki mąki
    2 łyżki cukru pudru
    100 g masła
    1 łyżeczka ekstraktu wanilii
    3 żółtka
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    100 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    100 g białej czekolady

    500 g truskawek

    Forma 24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z białą czekoladą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić pół godziny w lodówce.
  • 2. Rozwałkować i wylepić dno i boki formy. Nakłuć widelcem i piec ok. 25 minut w temp. 190 stopni. Przed wypełnieniem kremem, schłodzić.
  • 3. Z czekolady odłożyć trzy kostki a resztę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 4. Krem wyłożyć na zimne ciasto i lekko wciskając ułożyć truskawki, jedna obok drugiej.
  • 5. Śmietanę ubić, pod koniec dodać serek i rozpuszczoną czekoladę.
  • 6. Odłożoną czekoladę połamać, włożyć do worka cukierniczego i całość włożyć do gorącej wody. Gdy czekolada się rozpuści, odciąć róg i udekorować tartę. Wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia, najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować