Tarta z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:masło kroimy na mniejsze kawałki,dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto kruche,Przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Bakłażan myjemy i obieramy ze skórki.Kroimy na plastry i solimy z jednej strony,czekamy aż bakłażan puści sok,osuszamy ręcznikiem papierowym i tak samo robimy z drugiej strony.Kroimy w kosteczkę.Cebulę kroimy drobno,przekładamy do bakłażana,paprykę i mozzarelę kroimy w kostkę i dokładamy do warzyw,mieszamy i doprawiamy przyprawami.Pomidorki przekrajamy na pół.Blaszkę wylepiamy ciastem i wkłamy do piekarnika,podpiekamy przez 20 min w temperaturze 200 stopni.Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie,na to układmy pomidorki skórką do dołu.Jajko roztrzepujemy ze śmietanką i doprawiamy solą i pieprzem.Polewamy nią tartę i wkładamy do piekarnika.Pieczemy przez 40 min w temperaturze 200 stopni.Smacznego
Komentarze