Tarta z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapraszam na pyszną i zdrową tartę

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto: 100 g masła
    2 szkl mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    nadzienie: 1 bakłażan
    1 mała cebula
    pół papryki czerwonej
    125 g mozzareli
    10 pomidorków koktajlowych
    1 jajko
    1/2 szkl śmietanki 30%
    sól,pieprz,oregano i bazylia suszona

Tarta z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:masło kroimy na mniejsze kawałki,dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto kruche,Przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
    Bakłażan myjemy i obieramy ze skórki.Kroimy na plastry i solimy z jednej strony,czekamy aż bakłażan puści sok,osuszamy ręcznikiem papierowym i tak samo robimy z drugiej strony.Kroimy w kosteczkę.Cebulę kroimy drobno,przekładamy do bakłażana,paprykę i mozzarelę kroimy w kostkę i dokładamy do warzyw,mieszamy i doprawiamy przyprawami.Pomidorki przekrajamy na pół.Blaszkę wylepiamy ciastem i wkłamy do piekarnika,podpiekamy przez 20 min w temperaturze 200 stopni.Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie,na to układmy pomidorki skórką do dołu.Jajko roztrzepujemy ze śmietanką i doprawiamy solą i pieprzem.Polewamy nią tartę i wkładamy do piekarnika.Pieczemy przez 40 min w temperaturze 200 stopni.Smacznego

Porady

forma na tartę 26cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy