Tarta z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy na jednolitą masę. Następnie bierzemy formę do pieczenia tart i smarujemy ja delikatnie tłuszczem by ciasto po upieczeniu nie przywarło. Wykładamy ciastem formę, ciasto przekuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-30 min. o tem. 175 stopni. Pieczenie należy kontrolować by ciasto za mocno się nie zrumieniło. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 1 szkl. wody i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie na chłodne ciasto przekładamy śmietanę a na nią odsączone ze soku ananasy. Galaretkę tak długo schładzamy aż będzie prawie cała sztywna. Wówczas bierzemy widelec i rozdrabniamy ją tak jakbyśmy robili grenadę. Po rozdrobnieniu galaretki przekładamy ja na tartę. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. I gotowe :-)
Komentarze