Słodki spód, kwaśne wiśnie i jabłka, a do tego słodka pianka… Połączenie ciekawe a w dodatku ładnie pachnące w trakcie przyrządzania. Sposób na wykorzystanie wiśni ze słoika w oczekiwaniu na świeże polskie owoce!
Tarta wiśniowo-jabłkowa z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę wsypujemy do miski, dodajemy posiekane masło i całość siekamy nożem, aż masło będzie w jeszcze mniejszych kawałkach i będzie oblepione mąką. Dodajemy cukier puder, żółtko, wodę i formujemy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Formę smarujemy oliwą. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkujemy na oprószonym mąką blacie i wylepiamy nim formę na tartę. Spód nakłuwamy widelcem lub stosujemy obciążniki, by ciasto się nie wybrzuszyło (np. wykładamy ciasto papierem do pieczenia/folią aluminiową i wysypujemy kilka garści suchej fasoli lub grochu). Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (10 minut z obciążeniem i 5 minut bez, a jeśli tylko nakłuwamy widelcem to 15 minut bez przerwy). Wyciągamy z piekarnika, nie wyłączamy go, tylko zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.
2.Nadzienie: wiśnie odsączamy. Jabłka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło na małym gazie, wrzucamy jabłka, dodajemy cynamon, gałkę i cukier, mieszamy. Dorzucamy wiśnie, chwileczkę mieszamy i wyłączamy gaz.
Spód ciasta obsypujemy bułką tartą, by wciągnęła ewentualny sok z jabłek i wiśni, wypełniamy nadzieniem. Białka ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodajemy cukier puder, ubijamy dalej by białka były sztywne i lśniące. Na owocach robimy kleksy z piany ;) Pieczemy około 30 minut w 150 stopniach, aż pianka lekko się zarumieni, wyłączamy piekarnik i tartę zostawiamy w nim na około 20 minut.
Komentarze