TARTA WIELOWARZYWNA

0 (0 ocen)

Pyszne nie tylko dla wielbicieli warzyw:)

Składniki:

  • Ciasto:

    150 g krupczatki
    50 g mąki razowej
    2 żółtka
    Sól,
    ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
    70 ml wody gazowanej zimnej

    Wypełnienie:

    150 g cukinii
    90 g marchewki
    85 g czerwonej papryki
    2 cebule małe
    1 łyżka oleju kokosowego
    200 g kalafiora
    2 jajka
    100 g serka wiejskiego light
    10 g tartej mozzarelli
    Sół, pieprz
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    2 łyżki natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qmxti5 1. Do miski wyspać obie mąki. Dodać sól i paprykę wędzoną. Wymieszać sypkie składniki. Dodać żółtka i znów wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne i odchodzić od rąk.
  • image-0eaxfw4 2. Rozwałkować na cienki placek. Okrągłą formę żaroodporną wysmarować masłem i wyłożyć ciasto. Nadmiar ściąć i odłożyć do lodówki. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec około 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier i dopiekać kolejne 10 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • image-16s2gn0 3. Wypełnienie:
    Cukinię i marchewkę pokroić w plastry. Paprykę w dużą kostkę. Olej rozgrzać na patelni i wrzucić posiekaną w pół plasterki cebulę. Zeszklić. Następnie dodać marchewkę. Po około 3 minutach dodać paprykę i smażyć kolejne 2 minuty, po czym dodać cukinię. Doprawić solą i posiekaną natką. Wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia gdy cukinia będzie miękka. Lekko przestudzić.
  • image-1pmmwn3 4. Kalafior zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wbić jajka i doprawić je pieprzem, solą i tymiankiem. Rozbełtać. Wlać do startego kalafiora i wymieszać. Dodać serek wiejski i znów wymieszać.
  • 5. Na podpieczony spód wyłożyć zawartość patelni, wyrównać. Wylać kalafior z jajkami i serkiem i znów wyrównać. Posypać tartą mozzarellą. Z pozostałego ciasta wykroić paseczki i rozłożyć na tarcie tworząc kratkę. Piec w 200 st około 30-35 minut, w połowie czasu przykryć pokrywką aby wierzch za bardzo się nie przypiekł. Smacznego!

Porady

*jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięska nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać kurczaka do nadzienia. *100 g to 244 kcal.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować