Tarta wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wyspać obie mąki. Dodać sól i paprykę wędzoną. Wymieszać sypkie składniki. Dodać żółtka i znów wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne i odchodzić od rąk.
2.Rozwałkować na cienki placek. Okrągłą formę żaroodporną wysmarować masłem i wyłożyć ciasto. Nadmiar ściąć i odłożyć do lodówki. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać fasolę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec około 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier i dopiekać kolejne 10 minut. Wyjąć i ostudzić.
3.Wypełnienie:
Cukinię i marchewkę pokroić w plastry. Paprykę w dużą kostkę. Olej rozgrzać na patelni i wrzucić posiekaną w pół plasterki cebulę. Zeszklić. Następnie dodać marchewkę. Po około 3 minutach dodać paprykę i smażyć kolejne 2 minuty, po czym dodać cukinię. Doprawić solą i posiekaną natką. Wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia gdy cukinia będzie miękka. Lekko przestudzić.
4.Kalafior zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wbić jajka i doprawić je pieprzem, solą i tymiankiem. Rozbełtać. Wlać do startego kalafiora i wymieszać. Dodać serek wiejski i znów wymieszać.
5.Na podpieczony spód wyłożyć zawartość patelni, wyrównać. Wylać kalafior z jajkami i serkiem i znów wyrównać. Posypać tartą mozzarellą. Z pozostałego ciasta wykroić paseczki i rozłożyć na tarcie tworząc kratkę. Piec w 200 st około 30-35 minut, w połowie czasu przykryć pokrywką aby wierzch za bardzo się nie przypiekł. Smacznego!
Porady
*jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięska nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać kurczaka do nadzienia.
*100 g to 244 kcal.
Komentarze