tarta warzywna z kurczakiem

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

lekki obiad na lato, pełen witamin

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki
    17 dag masła lub margaryny
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia

    farsz:2 cebule
    2 kolorowe papryki
    1 pierś z kurczaka
    3 jajka
    kilka różyczek brokuła
    2 łyżki mrożonego groszku
    2 ząbki czosnku posiekane
    2 łyżki śmietany 18%
    łyżka ostrej musztardy
    6 łyżek startego żółtego sera
    1 kulka mozarelli
    4 łyżki masła
    1 łyżka majonezu
    2 łyżki oleju
    3 gałązki rozmarynu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta warzywna z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki podane na ciasto razem zagnieść, gotowe ciasto schłodzić w lodówce a następnie wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i podpiec przez 15 minut w 190*C
  • 2.
    Warzywa i mięso opłukać. Kurczaka pokroić na kostki, cebulę na plastry, paprykę na średnie kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka, przyprawić solą i pieprzem.
  • 3. Groszek i brokuła ugotować.Na połowie masła podsmażyć paprykę, przełożyć do miski. Na reszcie masła podsmażyć cebulę i czosnek, dodac do papryki. Do warzyw dodać resztę składników na farsz, przyprawy i posiekany rozmaryn
  • 4. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Ułożyć plasterki mozarelli.Piec około 45 minut w 190*C. Podawać na ciepło.

Porady

podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować