Tarta w kilka chwil - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło roztapiamy i studzimy
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kefir roztopione masło i jajko. Całość zagniatamy. Wkładamy do lodówki na ok 1 godz.
Formę na tarte smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Pieczemy do 45 min w temp.180 stopni.
Masa budyniowa:
Do ranka wlewamy szklankę mleka, gotujemy. dodajemy cukier, żeby się rozpuścił. Następnie w pozostałej części mleka rozprowadzamy na gładką masę budyń. Całość wlewamy do gotującego mleka, odstawiamy, studzimy.
Do miski wkładamy masło miksujemy na gładką masę dodajemy budyń.
Do miski wlewamy mleko i ubijamy "śnieżkę"
na ciasto wykładamy budyń posypujemy pestkami dyni słonecznika i żurawiną, całość pokrywamy ubitą śmietaną.
Komentarze