Tarta truskawkowa z serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jestem łasuchem i uwielbiam słodycze. Odkąd zainteresowałam się zdrowym odżywianiem cały czas szukam zdrowszych a przy tym tanich odpowiedników klasycznych deserów. Tak też powstała ta tarta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    -20 daktyli suszonych (ok. 150 g)
    -100 g orzechów (u mnie laskowe)
    - Łyżka masła
    - Łyżka wody w której moczyły się daktyle
    - 4 łyżki wiórek kokosowych
    Mus z truskawek:
    - 600 g truskawek
    -15 g żelatyny
    -4-5 łyżek miodu
    Warstwa serowa:
    -510 g sera typu Bieluch (3 opakowania)
    - 3-4 łyżki miodu
    -15 g żelatyny
    - laska wanilii (bądź cukier z wanilią)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta truskawkowa z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle moczyć przez dwie godziny w gorącej wodzie. Po tym czasie wodę odlać (powinna zostać ok. łyżeczka).
    Orzechy, wiórki, olej i daktyle zblendować (do tego potrzebny będzie dobry blender – najlepiej kielichowy, jeżeli takiego nie macie polecam zmielić orzechy i wiórka w młynku do kawy a następnie zblendować z olejem i daktylami). Powstałą masą wyłożyć na tortownicę (średnica 24 cm.). Schłodzić w lodówce.
  • 2. W tym czasie przygotować mus z truskawek.
    Zblendować truskawki z miodem (dużo zależy od tego, jak słodkie są Wasze truskawki, dlatego polecam spróbować czy mus nie jest zbyt mało słodki, jeśli tak, dodajcie więcej miodu ). Żelatynę przygotować wg instrukcji na opakowaniu (są różne rodzaje żelatyny, ja preferuję tę, której nie trzeba moczyć przez pół godziny a następnie jeszcze gotować – jeżeli korzystacie z takiej samej, należy rozpuścić 15 g w 100 ml gorącej wody). Rozpuszczoną żelatynę dodać do musu i wylać na spód. Schłodzić przez ok. 30-60 min. (mus powinien stężeć).
  • 3. Na koniec przygotować warstwę serową. Serek zblendować z miodem i ziarnami wanilii (bądź cukrem waniliowym). Żelatynę rozpuścić (postępować tak samo, jak w trakcie przygotowywania musu). Wymieszać z serem i wylać na zastygnięty mus truskawkowy. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Porady

Ciasto smakuje najlepiej jeżeli jest schłodzone przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować