Tarta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę zagniatamy z mąką i 2 łyżkami cukru i jajkiem. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
2.Mus truskawkowy:
Przebieramy truskawki. Te ładniejsze zostawiamy do dekoracji, resztę po umyciu i odszypułkowaniu kroimy na 3-4 części. Do rondelka wlewamy wodę (tyle aby przykryła dno) i kilka łyżek cukru. Gdy woda się zagotuje wrzucamy truskawki i resztę cukru. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.
3.Bita śmietana:
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i zagęszczasz.
4.Wykonanie:
Formę do tarty wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasta smarujemy go musem truskawkowym. Gdy całość będzie miała temperaturę pokojową kładziemy na wierzch bitą śmietanę. Dekorujemy truskawkami i posypujemy startą gorzką czekoladą.
Komentarze