Tarta truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest to pyszna i prosta tarta z truskawkami,

  • 40 min

Składniki:

  • 3/4 paczki margaryny
    300 g mąki
    4 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    250g śmietany kremówki
    zagęszczasz do śmietany
    3/4 kg truskawek
    3/4 szklanki cukru
    3 kostki gorzkiej czekolady

Tarta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę zagniatamy z mąką i 2 łyżkami cukru i jajkiem. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • 2. Mus truskawkowy:
    Przebieramy truskawki. Te ładniejsze zostawiamy do dekoracji, resztę po umyciu i odszypułkowaniu kroimy na 3-4 części. Do rondelka wlewamy wodę (tyle aby przykryła dno) i kilka łyżek cukru. Gdy woda się zagotuje wrzucamy truskawki i resztę cukru. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.
  • 3. Bita śmietana:
    Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i zagęszczasz.
  • 4. Wykonanie:
    Formę do tarty wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasta smarujemy go musem truskawkowym. Gdy całość będzie miała temperaturę pokojową kładziemy na wierzch bitą śmietanę. Dekorujemy truskawkami i posypujemy startą gorzką czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy