Tarta tatin z bananami

0 (0 ocen)

Świetny przepis, dzięki swojej prostocie. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie, przekroić na pół kilka bananów i poczekać.

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
    4 duże banany
    60 g masła
    100 g cukru
    1 pomarańcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta tatin z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik na 180 st. C.

    Masło pokroić na kawałki i ułożyć na blasze, w której będziemy piec ciasto (najlepiej podobnej do wymiaru ciasta francuskiego). Postawić blachę na małym ogniu, poczekać aż masło się roztopi, po czym wsypać cukier i ciągle mieszać, aż składniki połączą się. Gotować przez 5 min, aż cukier się rozpuści i nabierze koloru karmelu.

    Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i położyć wzdłuż na karmelu. Zdjąć blachę z ognia, posypać całość cynamonem i zetrzeć na wierzch skórkę z pomarańczy. Na wierzch wyłożyć ciasto francuskie zawijając brzegi do środka. Widelcem nakłuć ciasto w kilku miejscach. Umieścić ciasto na górnej półce piekarnika i piec 25-30 min, aż uzyska złocisty kolor. Kiedy tarta będzie gotowa, natychmiast obrócić ją do góry nogami, inaczej przywrze do blachy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować