Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.
Do mąki dodajemy sól, pieprz, paprykę i chili, mieszamy.
Zimną margarynę kroimy w drobną kostkę i siekamy z mąką.
Na koniec dodajemy jajko i śmietanę, krótko zagniatamy
Formę smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
2/3 ciasta wałkujemy , wykładamy spód foremki z reszty rolujemy wałeczki i wypełniamy brzegi ,formę wstawiamy do lodówki.
Nadzienie.
Rozmrożony szpinak lekko odciskamy.
Czosnek obrać posiekać, podsmażyć na łyżce masła, dodać szpinak doprawić solą i dusić.
Odparowany i wystudzony szpinak wymieszać z ricottą, śmietaną. gałką muszkatołową, pieprzem cytrynowym i rozkłóconym jajkiem.
Ciasto w foremce nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15 minut w tem. 180 C.
Po tym czasie brzegi ciasta okładamy połówkami salami .
Następnie wykładamy farsz szpinakowy.
Na wierzchu rozłożyć pawałki salami.
Piec ok.40-50 minut w 180 C.
Komentarze