Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna wyrazista tarta.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto
    mąka pszenna 250 g
    margaryna 65 g
    śmietana 18 proc 3 łyżki
    jajko 1 sztuka
    pieprz ziołowy Lubię
    papryka słodka mielona 1 płaska łyżeczka
    chili pieprz cayenne szczypta
    sól do smaku

    nadzienie
    salami 55 g ( 6 plasterków)
    ząbki czosnku 3-4 sztuki
    gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki
    pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
    sól do smaku
    pestki słonecznika solone , do posypania
    ser ricotta 250 g
    jajko 1 duże
    śmietana 18 proc 1 łyżka
    masło 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.
    Do mąki dodajemy sól, pieprz, paprykę i chili, mieszamy.
    Zimną margarynę kroimy w drobną kostkę i siekamy z mąką.
    Na koniec dodajemy jajko i śmietanę, krótko zagniatamy
    Formę smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
    2/3 ciasta wałkujemy , wykładamy spód foremki z reszty rolujemy wałeczki i wypełniamy brzegi ,formę wstawiamy do lodówki.

    Nadzienie.
    Rozmrożony szpinak lekko odciskamy.
    Czosnek obrać posiekać, podsmażyć na łyżce masła, dodać szpinak doprawić solą i dusić.
    Odparowany i wystudzony szpinak wymieszać z ricottą, śmietaną. gałką muszkatołową, pieprzem cytrynowym i rozkłóconym jajkiem.
    Ciasto w foremce nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15 minut w tem. 180 C.
    Po tym czasie brzegi ciasta okładamy połówkami salami .



    Następnie wykładamy farsz szpinakowy.
    Na wierzchu rozłożyć pawałki salami.
    Piec ok.40-50 minut w 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować