Tarta szpinakowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ostatnio taką tartę jadłam u koleżanki. Bardzo Mi posmakowała, więc postanowiłam zrobić dla rodziny.

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dkg mąki
    40 dkg szpinaku mrożonego
    20 dkg masła
    3 jajka
    15dkg sera feta
    2 ząbki czosnku
    100 ml śmietany 18 %
    sól.pieprz

Tarta szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18sk38t 1. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać sól , połowę masła . Wbić 2 jajka, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na około 30 min.
  • image-0byq3l5 2. Na patelni rozpuścić pozostałe masło i podsmażyć pokrojony czosnek. Następnie dodać szpinak , doprawić solą i pieprzem, podgrzać.
  • image-0rbcw6q 3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Przygotować formę do tart , wysmarować tłuszczem. Ciastem wyłożyć formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec około 15 min.
  • image-1kb8vmx 4. Ciasto wyjąć z piekarnika wyłożyć na jego wierzch szpinak .
  • image-1dqafxc 5. . Polać śmietaną wymieszaną z jajkiem . Po wierzchu popruszyć serem feta. Całość wstawić do piekarnika na około 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy