Tarta szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wsypać mąkę, dodać sól , połowę masła . Wbić 2 jajka, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na około 30 min.
2.Na patelni rozpuścić pozostałe masło i podsmażyć pokrojony czosnek. Następnie dodać szpinak , doprawić solą i pieprzem, podgrzać.
3.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować. Przygotować formę do tart , wysmarować tłuszczem. Ciastem wyłożyć formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Piec około 15 min.
4.Ciasto wyjąć z piekarnika wyłożyć na jego wierzch szpinak .
5.. Polać śmietaną wymieszaną z jajkiem . Po wierzchu popruszyć serem feta. Całość wstawić do piekarnika na około 30 min.
Komentarze