Tarta szparagowo-pomidorowa

0 (0 ocen)

Kiedys myślałam, że nie polubię szparagów. Teraz je uwielbiam.

Składniki:

  • Ciasto :
    2 szk mąki pszennej typ 500
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki soli
    4 łyżki gęstej śmietany 12%
    150 g margaryny
    Nadzienie :
    1 jogurt naturalny ( 350 g )
    300 g żółtego sera ( salami )
    3 jajka
    sól morska do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    15 zielonych szparagów ( tylko połówki z górną częścią )
    16 pomidorków cherry

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta szparagowo-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto umieścić w misce robota z nożami do siekania i pulsacyjnie połączyć ze sobą składniki. Następnie ręcznie zagnieść szybko ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić. Potem rozwałkować ciasto w koło i rozłożyć je w formie do tarty wysmarowanej olejem.
  • 2. Całe ciasto nakłuć widelcem co zapobiegnie podnoszeniu się ciasta w trakcie pieczenia. Ciasto piec 15 minut w 190 stopniach ( ja powinnam szybciej wyjąć je z piekarnika bo troszkę za mocno się podpiekło ). Jogurt wlać do miski, zetrzeć do jogurtu ser tarką na dużych oczkach, wbić jajka i dodać przyprawy.
  • 3. Na lekko przestudzone ciasto wlać masę i koliście ułożyć umyte szparagi i pomidorki. Ostatni pomidorek położyć na środku. Tartę zapiekać przez 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się tarty i ścięcia masy. Tartę wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić aby dobrze się kroiła. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować