Tarta szarlotkowo – cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szarlotka z cytrynową nutą w formie tarty:)

  • 30 min

Składniki:

  • Forma do tarty o średnicy 26cm

    Masa jabłkowa:
    1kg jabłek – waga po obraniu
    Otarta skórka z cytryny
    Cynamon
    Cukier do smaku

    Ciasto kruche:
    400g mąki
    1 szklanka cukru pudru
    12 dag margaryny
    1 jajko
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sok i skórka z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta szarlotkowo – cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem i skórką z cytryny, posłodzić do smaku. Zostawić na czas przygotowania ciasta, aby puściły sok. Nadmiar płynu wylać.
  • 2. Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie nierówne części i rozwałkować. Pierwszą większą część przełożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem o obsypaną bułką tartą. Wyłożyć na nią masę jabłkową, z mniejszej części za pomocą radełka wyciąć trójkąty i ułożyć je w dowolny sposób na jabłkach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować