Tarta szarlotkowo – cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem i skórką z cytryny, posłodzić do smaku. Zostawić na czas przygotowania ciasta, aby puściły sok. Nadmiar płynu wylać.
2.Ciasto kruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie nierówne części i rozwałkować. Pierwszą większą część przełożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem o obsypaną bułką tartą. Wyłożyć na nią masę jabłkową, z mniejszej części za pomocą radełka wyciąć trójkąty i ułożyć je w dowolny sposób na jabłkach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
Komentarze