Kruche ciasto z dodatkiem jabłek i chrupiącej, słodkiej, maślanej kruszonki z wiórkami kokosowymi. Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do skuszenia się na kawałek.
Tarta szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę. Wsypujemy cukier puder i pokrojone na kawałki, twarde masło. Siekamy nożem, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy. Za pomocą wałka przenosimy do formy do tarty o średnicy 24 cm. Wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3.W tym czasie jabłka kroimy w kostkę. Składniki kruszonki wsypujemy do miski. Zagniatamy na jednolite ciasto i formujemy kruszonkę palcami.
4.Na zapieczonym cieście układamy jabłka, na jabłka równomiernie wysypujemy kruszonkę. Pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze