Tarta szarlotka

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kruche ciasto z dodatkiem jabłek i chrupiącej, słodkiej, maślanej kruszonki z wiórkami kokosowymi. Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do skuszenia się na kawałek.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    -1 szklanka mąki pszennej
    -1 jajko
    -100 g masła
    -3 łyżki cukru pudru

    Nadzienie:
    -1 duże, słodkie jabłko

    Kruszonka:
    -100 g masła
    -1 szklanka mąki
    -1 łyżka wiórek kokosowych
    -5 łyżeczek cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Tarta szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopczyk 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Wsypujemy cukier puder i pokrojone na kawałki, twarde masło. Siekamy nożem, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Robimy kopczyk, wbijamy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
  • ciasto 2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy. Za pomocą wałka przenosimy do formy do tarty o średnicy 24 cm. Wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • kruszonka 3. W tym czasie jabłka kroimy w kostkę. Składniki kruszonki wsypujemy do miski. Zagniatamy na jednolite ciasto i formujemy kruszonkę palcami.
  • przed upieczeniem 4. Na zapieczonym cieście układamy jabłka, na jabłka równomiernie wysypujemy kruszonkę. Pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować