Tarta snickers

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pomysł na tę tartę już dawno chodził mi po głowie, aż w końcu przy odrobinie wolnego czasu go zrealizowałam. I wrócę do niego z pewnością jeszcze nie raz- ciasto jest pyszne, kruchy spód, masło orzechowe, masa krówkowa i gorzka czekolada to wspaniałe połączenie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -180 g mąki pszennej
    -100 g masła
    -2 łyżki cukru pudru
    -1 jajko
    -szczypta soli

    Dodatkowo:
    -200 g masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
    -200 g gorzkiej czekolady
    -300 g masy krówkowej kajmakowej
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Tarta snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mąkę przesiewamy przez sito na blat. Dodajemy cukier puder, sól i pokrojone na kawałki masło. Siekamy aż masło będzie w drobnych kawałeczkach.
  • 2 2. Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
  • 3 3. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy. Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki do tarty o średnicy 26 cm. Wylepiamy brzegi (muszą wystawać ponad foremkę). Nakłuwamy widelcem i zapiekamy do zrumienienia w 180 stopniach (około 15-20 minut)
  • 4 4. Zapieczone ciasto studzimy. Ostudzone smarujemy na dnie masłem orzechowym, później kajmakiem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować