Tarta śliwkowa z musem z białej i ciemnej czekolady

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Ten oryginalny smakołyk będzie pysznym zwieńczeniem rodzinnego obiadu. Choć przygotowanie deseru zajmuje trochę czasu, jego smak docenią wszyscy domownicy

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier puder: 100 gramów
    - masło: 115 gramów
    - skórka z cytryny starta: 0.25 sztuki
    - sól: 1 szczypta

    - śliwki: 1 kilogram
    - cukier: 150 gramów
    - masło: 80 gramów
    - skórka z cytryny starta: 0.25 sztuki
    - białe wytrawne wino: 100 mililitrów

    - biała czekolada: 170 gramów
    - ciemna czekolada: 170 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - żółtka: 2 sztuki
    - rum: 2 łyżki
    - śmietanka 36%: 500 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta śliwkowa z musem z białej i ciemnej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, wbić jajko, dodając szczyptę
    soli. Mieszając, dodawać miękkie masło i skórkę cytrynową.
    Wszystkie składniki zagnieść (nie wyrabiać!). Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 2–4 godziny do lodówki.
  • krok2 2. Z cukru przygotować karmel, dodać masło, skórkę z cytryny i ćwiartki śliwek.
    Wymieszać, wlać białe wino i całość lekko podgrzać, aż karmel się rozpuści.
  • krok3 3. Śliwki odcedzić do miseczki, sos podgrzewać do uzyskania gęstego syropu.
    Owoce przełożyć do foremek lub filiżanek i zalać syropem.
  • krok4 4. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wyciąć kółka filiżanką.
    Na każdą foremkę ze śliwkami wyłożyć krążek ciasta, zawinąć brzegi.
  • krok5 5. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 185°C ok. 20–25 min. Po upieczeniu obrysować brzegi ciepłych porcji i wyjąć, odwracając do góry dnem.
  • krok6 6. Oba rodzaje czekolady roztopić osobno w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, cały czas mieszając.
  • krok7 7. Do dwóch miseczek wbić po 2 całe jajka i jednym żółtku, następnie wlać po łyżce rumu. Starannie wymieszać trzepaczką.
  • krok8 8. Kremówkę ubić na puszystą masę, podzielić na dwie porcje. Do jednej miseczki z masą jajeczną wlać ciemną czekoladę, energicznie mieszając.
  • krok9 9. Dodać połowę bitej śmietany, wymieszać. Tak samo postąpić z białą czekoladą. Oba musy połączyć w większej misce, fantazyjnie wymieszać łyżką.
  • krok10 10. Mus przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 6 godzin. Umyte truskawki pokroić w plasterki. Ułożyć z nich wachlarzyki na talerzykach.
  • krok11 11. Na owocach ułożyć porcję musu (można użyć dwóch łyżek lub gałkownicy) oraz tartę śliwkową. Deser można udekorować listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować