Ten oryginalny smakołyk będzie pysznym zwieńczeniem rodzinnego obiadu. Choć przygotowanie deseru zajmuje trochę czasu, jego smak docenią wszyscy domownicy
Tarta śliwkowa z musem z białej i ciemnej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, wbić jajko, dodając szczyptę
soli. Mieszając, dodawać miękkie masło i skórkę cytrynową.
Wszystkie składniki zagnieść (nie wyrabiać!). Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 2–4 godziny do lodówki.
2.Z cukru przygotować karmel, dodać masło, skórkę z cytryny i ćwiartki śliwek.
Wymieszać, wlać białe wino i całość lekko podgrzać, aż karmel się rozpuści.
3.Śliwki odcedzić do miseczki, sos podgrzewać do uzyskania gęstego syropu.
Owoce przełożyć do foremek lub filiżanek i zalać syropem.
4.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wyciąć kółka filiżanką.
Na każdą foremkę ze śliwkami wyłożyć krążek ciasta, zawinąć brzegi.
5.Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 185°C ok. 20–25 min. Po upieczeniu obrysować brzegi ciepłych porcji i wyjąć, odwracając do góry dnem.
6.Oba rodzaje czekolady roztopić osobno w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, cały czas mieszając.
7.Do dwóch miseczek wbić po 2 całe jajka i jednym żółtku, następnie wlać po łyżce rumu. Starannie wymieszać trzepaczką.
8.Kremówkę ubić na puszystą masę, podzielić na dwie porcje. Do jednej miseczki z masą jajeczną wlać ciemną czekoladę, energicznie mieszając.
9.Dodać połowę bitej śmietany, wymieszać. Tak samo postąpić z białą czekoladą. Oba musy połączyć w większej misce, fantazyjnie wymieszać łyżką.
10.Mus przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 6 godzin. Umyte truskawki pokroić w plasterki. Ułożyć z nich wachlarzyki na talerzykach.
11.Na owocach ułożyć porcję musu (można użyć dwóch łyżek lub gałkownicy) oraz tartę śliwkową. Deser można udekorować listkami mięty.
Komentarze