Tarta śliwkowa z budyniową pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Bardzo smaczna tarta z lekko kwaśnym posmakiem śliwek, który doskonale łączy się z pianką budyniową.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Tartę piekłam w formie o średnicy 29 cm.

    Na ciasto kruche:
    270 g mąki tortowej
    130 g masła
    65 g cukru (u mnie trzcinowy)
    3 żółtka
    1 łyżka zimnej wody

    Na nadzienie:
    1 kg śliwek
    3 białka + szczypta soli
    1 łyżka cukru (u mnie trzcinowy)
    2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
    100 ml soku śliwkowego
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    dodatkowo: cukier puder do posypania tarty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta śliwkowa z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  • 2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Jeżeli formę do tarty wylepiacie ręcznie, to należy włożyć ją ponownie na 10 minut do lodówki, a dopiero później włożyć do piekarnika.
  • 3. Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki (jeżeli korzystacie z mrożonych, to odmrozić i odlać sok do osobnej miseczki). Białka ubić z szczyptą soli dodając w trakcie łyżkę cukru. Do ubitego białka wsypać oba budynie i połączyć miksując krótko. Do szklanki lub miseczki z sokiem śliwkowym wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać tak żeby nie było grudek, po czym przelać do masy budyniowej i zmiksować na najwolniejszych obrotach.
  • 4. Na lekko podpieczony kruchy spód wlać ponad połowę masy budyniowej i włożyć na 5 minut do piekarnika. Następnie wyciągnąć, rozsmarować pozostałą masę i wyłożyć śliwki lekko je wpychając do masy. Piec ponownie około 40 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, ale tarty nie wyciągać tylko zostawić ją w zamkniętym piekarniku na 5-10 minut.

    Gotową tartę zostawić do ostudzenia. Zimną posypać cukrem pudrem.

Porady

Ja moją tartę robiłam z mrożonych śliwek, więc sok śliwkowy odlałam po ich odmrożeniu. Jeżeli robicie ze świeżych, to można wykorzystać inny kwaśny sok, np. żurawinowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować