Tarta serowo-pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Delikatna serowa tarta na kruchym cieście połączona z mocno pomarańczowym musem, rozpływa się w ustach tworząc wspaniałą rozkosz dla podniebienia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    180 g masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany 18%
    1 cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru
    szczypta soli

    Nadzienie:
    65 dag kremowego twarogu
    100 ml mleka zagęszczonego słodzonego
    2 łyżki masła
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    olejek pomarańczowy do ciast
    1 budyń śmietankowy
    2 czubate łyżki śmietany 18%
    1 szklanka musu pomarańczowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto Desery Mus Musy

Tarta serowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać śmietanę wbić jajko wymieszać z cukrami, dodać wiórka masła zimnego z lodówki, zagnieść szybko ciasto.Wylepić ciastem formę do tarty o średnicy 30 cm.schłodzić ciasto w lodówce około 30 minut.
  • 2. W tym czasie przygotować masę serową: Twarożek utrzeć z jajkami cukrem i śmietaną dodać budyń wlać mleko oraz olejek krótko zmiksować aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy-tarta po upieczeniu ma być równa jak stół.
  • 3. Tak przygotowaną masę wylać na kruchy schłodzony spód, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 15-20 minut. Zimną tartę posmarować musem pomarańczowym i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować