Tarta serowo-pieczarkowo-jajeczna

0 (0 ocen)

  • 40 min

Łatwe, zaskakujące i smakowite danie.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 jajko
    -1.5 szklanki mąki
    -100ml masła
    -2 łyżki śmietany

    Farsz:
    -200g pieczarek
    -1cebula
    -4 jajka
    -3 parówki
    -250 ml śmietany
    -250g żółtego sera
    -sól (wg uznania)
    -pieprz (wg uznania)
    -oregano (2 łyżeczki)
    -papryka słodka (2 łyżeczki)
    -kurkuma (2 łyżeczki)

Tarta serowo-pieczarkowo-jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • I wkładamy do piekarnika 1. 1. Z mąki, jajka, masła, śmietany i soli wyrobić ciasto i odstawić na 25 min do lodówki.
    2. Pieczarki, cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni 15 min.
    3. Parówkę kroimy w plastry, doprawiamy oregano, papryką, solą, pieprzem (można dodać również czosnek granulowany) i smażymy 10 min.
    4. Dno blachy (do tarty lub innej okrągłej do ciasta) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy rozwałkowane ciasto formując wyższe brzegi.
    5. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Po ubiciu dodajemy żółtka, 250 ml śmietany i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy dwie łyżki kurkumy, ser, podduszone pieczarki i cebulę. Mieszamy całość drewnianą łyżką.
    6. Na ciasto układamy parówki, następnie wylewamy farsz.
    7. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni, po tym czasie posypujemy wierzch żółtym serem i dodatkowo pieczemy 10 min.

Porady

Robiłam również tartę bez parówek - tak samo smaczna:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy