Tarta serowa ze śliwkowymi różami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Idealne połączenie aromatu migdałów, cynamonu i śliwek z delikatną masą serową.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 150 gramów
    - masło: 100 gramów
    - żółtko: 2 sztuki
    - cukier puder: 60 gramów
    - mielone migdały lub rozdrobnione płatki migdałowe: 50 gramów
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - skórka otarta z cytryny: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    MASA SEROWA:
    - półtłusty twaróg: 180 gramów
    - ser capri: 220 gramów
    - serek mascarpone: 150 gramów
    - cukier puder: 3 łyżki
    - opakowanie cukru waniliowego: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - budyń waniliowy: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - aromat cytrynowy: 1 łyżeczka
    - skórka otarta z cytryny: 0.5 łyżeczki
    - śmietanka kremowa 30%: 3 łyżki
    DODATKOWO:
    - śliwki węgierki (muszą być dobrze dojrzałe, żeby pestka łatwo odchodziła): 8 sztuk
    - cynamon: 0.33 łyżeczki
    - ewentualnie cukier puder do posypania: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta serowa ze śliwkowymi różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą, migdałami, i skórką cytrynową. Dodajemy zimne masło, siekamy. Dodajemy żółtka i sok z cytryny. Szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Śliwki nacinamy małym nożem spiralnie w dół wokół pestki. Nóż staramy się trzymać nieco pod kątek (ok 45 st.). Delikatnie wyjmujemy pestki. Rozchylamy płatki śliwek, oprószamy cynamonem. Ilość śliwek można podwoić i zapełnić nimi prawie całą tartę.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy do małej formy na tartę, zawijając spory rant, który osłaniamy kawałkiem folii aluminiowej. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zrumienienia ok. 15-20 minut w 180-200 st C.
  • 4. Ser Capri i twaróg mielimy dwa razy. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Dodajemy resztę składników, ponownie miksujemy.
  • 5. Na podpieczony spód wykładamy masę serową. Na wierzchy układamy śliwkowe róże. Pieczemy ok 30-35 minut w 180 st. (raczej bliżej dołu piekarnika. W połowie pieczenia zdejmujemy folię aluminiowa z brzegów ciasta. Po wyłączeniu piekarnika ciasto można zostawić na ok. 10 minut. Potem uchylamy drzwiczki i dopiero po jakimś czasie wystawiamy ciasto z piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem, jeśli lubimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować