Tarta serowa ze śliwkowymi różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, solą, migdałami, i skórką cytrynową. Dodajemy zimne masło, siekamy. Dodajemy żółtka i sok z cytryny. Szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
2.Śliwki nacinamy małym nożem spiralnie w dół wokół pestki. Nóż staramy się trzymać nieco pod kątek (ok 45 st.). Delikatnie wyjmujemy pestki. Rozchylamy płatki śliwek, oprószamy cynamonem. Ilość śliwek można podwoić i zapełnić nimi prawie całą tartę.
3.Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy do małej formy na tartę, zawijając spory rant, który osłaniamy kawałkiem folii aluminiowej. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zrumienienia ok. 15-20 minut w 180-200 st C.
4.Ser Capri i twaróg mielimy dwa razy. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy. Dodajemy resztę składników, ponownie miksujemy.
5.Na podpieczony spód wykładamy masę serową. Na wierzchy układamy śliwkowe róże. Pieczemy ok 30-35 minut w 180 st. (raczej bliżej dołu piekarnika. W połowie pieczenia zdejmujemy folię aluminiowa z brzegów ciasta. Po wyłączeniu piekarnika ciasto można zostawić na ok. 10 minut. Potem uchylamy drzwiczki i dopiero po jakimś czasie wystawiamy ciasto z piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem, jeśli lubimy.
Komentarze