Tarta szpinakowo-serowa

4.48 (202 ocen)

  • 60 min

pożywna potrawa wegetariańska - w sam raz na piątek!

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO
    - 1,5 szklanki mąki
    - 4 łyżki oliwy
    - 4 łyżki śmietany
    - szczypta soli
    - jajko

    FARSZ:
    -8 brykietów mrożonego szpinaku
    -cebula
    -czosnek
    -feta (około 100 g)
    -utarty ser żółty (również około 100 g)
    -jajko i 4 łyżki śmietany
    -papryka ostra, sól i pieprz,czosnek
Wystaw ocenę:

4.48 (202 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta szpinakowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki. Blaszkę na tartę natłuścić obsypać delikatnie mąką lub bułką tartą. Wylepić dno i brzegi ciastem. Za pomocą widelca podziurkować dno i wstawić na 15 minut do pieca.
  • 2. W tym czasie pokroić cebulę i czosnek i zeszklić je na patelni. Po chwili dodać do nich odsączony, rozmrożony szpinak. Całość przyprawić odrobiną soli, pieprzem, czosnkiem i papryką granulowaną.
  • 3. Podpieczony spód na tartę wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego szpinak, poukładać kawałki fety. Całość zalać jajkiem rozbełtanym ze śmietaną i posypać serem żółtym. Danie zapiekać mniej więcej 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować