Tarta serowa z pomidorkami koktajlowymi i fetą

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Na kruchym spodzie z żółtym serem i pyszną zawartością kolorowych pomidorków. Pyszna, polecam.

  • Łatwy

Składniki:

  • TARTA:
    - zimne masło: 150 gramów
    - ser żółty: 150 gramów
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - żółtka 1-2: 1 sztuka
    - sól, świeżo mielony pieprz: 1 szczypta
    FARSZ:
    - pomidorki koktajlowe mieszane: 400 gramów
    - ser feta: 200 gramów
    - jaja + białka pozostałe z ciasta: 4 sztuki
    - mleko: 2 łyżki
    - mąka kukurydziana: 1 łyżka
    - sól, świeżo mielony pieprz: 1 szczypta
    - zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
    - kilka gałązek świeżego tymianku: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Ser

Tarta serowa z pomidorkami koktajlowymi i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta z pomidorkami koktajlowymi i serem feta 1. Przygotowanie:
    Masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Łączymy z mąką i przyprawami, dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto.

    Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy na tartę, dociskamy palcami,
    robimy nakłucia widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni 15 minut.

    Pomidorki przekrawamy na pół, kładziemy je na podpieczonym cieście.
    Jaja roztrzepujemy z mlekiem, mąką, przyprawami i rozlewamy pomiędzy pomidorkami.
    Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy i posypujemy nią tartę.
    Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 170 stopni do ścięcia masy jajecznej.

    Przed podaniem dekorujemy świeżym tymiankiem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować