tarta sernikowo-jajeczna bezglutenowa z jogurtem greckim i cukinią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chciałbym się Wam pochwalić moim autorskim popisem. A mianowicie przedstawiam Wam Pyszną tarte z lekkim sernikiem z cukinią. Ciasto rozpływa się w ustach! Można podawać w porze obiadowej, na śniadanie lub kolację. Bardzo prosty przepis i pyszne, zdrowe jedzenie.

  • 60 min

Składniki:

  • 0.5 szklanki mąki gyczanej
    0.5 szklanki mąki z cieciorki
    szczypta soli
    2 żółtka jaj
    5 łyżek oleju kokosowego
    3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
    4-5 łyżek bardzo zimnej wody

    Składniki na nadzienie:
    250g jogurtu greckiego
    3 żółtka i 3 białka jaja
    szczypta soli
    starta cukinia
    1/5 szklanki mąki kukurydzianej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta sernikowo-jajeczna bezglutenowa z jogurtem greckim i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od tarty: dodajemy do miski mąki, sól, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej kokosowy, 2 żółtka jaj i wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: większą cześć 3/4 i 1/4. Lepimy w 2 kule, wsadzamy w folie spozywcze i umieszczamy do lodówki na godzine. Przygotowujemy tortownice.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż).
  • 2. Przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 10 minut lub do mocnego zrumienienia ciasta.
  • 3. Kiedy tarta się upiecze i będzie stygnąć przygotowujemy nadzienie: blendujemy 3 żółtka jaja, dodajemy jogurt grecki, szczypte soli, mąke kukurydzianą, utartą cukinie, wszystko ze sobą porządnie mieszamy. 3 białka jaja ubijamy i delikatnie dodajemy do masy ciągle mieszając.
  • 4. Umieszczamy masę na ostygniętą tartę, wyjmujemy z lodówki 1/4 kulki ciasta z tarty i ucieramy wierzch na tarce.
  • 5. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 min w temp 190'.

Porady

SMACZNEGO!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować