Tarta sernikowa z konfiturą malinową

4.49 (169 ocen)

Pyszna tarta serowa pachnąca latem:). Do jej wykonania nie są konieczne świeże maliny, użyłam ich jedynie do ozdoby. Podstawą jest kruche ciasto, masa serowa i konfitura malinowa, którą rozsmarowujemy na wierzchu masy.

Składniki:

  • Ciasto:
    100g zimnego masła
    200g mąki
    1 jajko L
    3 łyżki cukru
    szczypta soli

    Masa serowa:
    750g sera na serniki
    75g masła
    3 łyżki kaszy manny
    2 jajka
    100g cukru pudru
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    100g konfitury malinowej
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta sernikowa z konfiturą malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
  • 2. Składniki na masę serową dokładnie miksujemy.
  • 3. Masę serową wylewamy na upieczone ciasto. Na wierzch w kilku miejscach wykładamy konfturę, następnie rozsmarowujemy ją robiąc kółka trzonkiem łyżki lub widelca. W ten sposób powstają wzory.
  • 4. Zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, pieczemy tartę jeszcze przez 30 minut. Możemy udekorować czekoladą lub świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować