Tarta rybaka na krucho-drożdżowym spodzie

0 (0 ocen)

Wytrawna tarta z rybką.

Składniki:

  • Na dwie tarty o średnicy 26 cm
    3 szklanki mąki
    2 jajka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    niepełna szklanka letniego mleka
    30 g świeżych drożdży
    80 g zimnego masła
    łyżka gęstej śmietany

    Farsz:
    450 g mrożonej włoszczyzny w słupkach
    2 łyżki oleju
    puszka krojonych pomidorów (400 g)
    1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
    1 jajko
    sól
    pieprz
    papryka słodka i ostra
    12 paluszków rybnych
    12 pasków sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Paluszki

Tarta rybaka na krucho-drożdżowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z masłem.
    Drożdże mieszamy z łyżką mąki, cukrem i kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy żeby wyrosły.
    Do mąki z masłem dodajemy drożdże, jajka, śmietanę, sól i dolewając po trochę mleko, zagniatamy ciasto.
    Wkładamy je na godzinę do lodówki, następnie wyjmujemy , dzielimy na pół, wałkujemy i wykładamy do formy o średnicy 26 cm, zostawiając niewysoki rant. Pieczemy 15 minut 175*C.
  • 2. Włoszczyznę wkładamy na rozgrzany olej i dusimy 15 minut, dodajemy pomidory i koncentrat i dusimy jeszcze 10 minut.
    Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i papryką, lekko studzimy.Jajko rozmącamy widelcem, dodajemy do warzyw , mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto.
  • 3. Na wierzchu układamy paluszki rybne i paski sera.
    Pieczemy 12 minut w 180*C. Smacznego.

Porady

Spód można sobie przygotować wcześniej i podpieczony zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Paluszki rybne Pomidor Sery Warzywa Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować