Na dwie tarty o średnicy 26 cm
3 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
niepełna szklanka letniego mleka
30 g świeżych drożdży
80 g zimnego masła
łyżka gęstej śmietany
Farsz:
450 g mrożonej włoszczyzny w słupkach
2 łyżki oleju
puszka krojonych pomidorów (400 g)
1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
1 jajko
sól
pieprz
papryka słodka i ostra
12 paluszków rybnych
12 pasków sera żółtego
Tarta rybaka na krucho-drożdżowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę siekamy z masłem.
Drożdże mieszamy z łyżką mąki, cukrem i kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy żeby wyrosły.
Do mąki z masłem dodajemy drożdże, jajka, śmietanę, sól i dolewając po trochę mleko, zagniatamy ciasto.
Wkładamy je na godzinę do lodówki, następnie wyjmujemy , dzielimy na pół, wałkujemy i wykładamy do formy o średnicy 26 cm, zostawiając niewysoki rant. Pieczemy 15 minut 175*C.
2.Włoszczyznę wkładamy na rozgrzany olej i dusimy 15 minut, dodajemy pomidory i koncentrat i dusimy jeszcze 10 minut.
Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i papryką, lekko studzimy.Jajko rozmącamy widelcem, dodajemy do warzyw , mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto.
3.Na wierzchu układamy paluszki rybne i paski sera.
Pieczemy 12 minut w 180*C. Smacznego.
Porady
Spód można sobie przygotować wcześniej i podpieczony zamrozić.
Komentarze