Tarta rustykalan z jabłkami i jagodami goji

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta i szybka a jakaż smaczna tarta. Robię ją bardzo często.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki;
    15 dag mąki pszennej
    10 dag mąki gryczanej
    15 dag masła
    1 jajko
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Nadzienie;
    ok 40 dag jabłek
    2 łyżki cukru trzcinowego
    5 dag jagód goji
    pół łyżeczki cynamonu

    1 jajko do posmarowania ciasta
    cukier trzcinowy do obsypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta rustykalan z jabłkami i jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy ciasto, będzie ono klejące ale takie ma być.
    wkładamy do lodówki na około pół godziny. Jabłka obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Mieszamy z cynamonem, cukrem, jagodami goji i mąką ziemniaczaną.
    Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na "okrąg". Podsypujemy mąką aby wałek się nie przyklejał. Ciasto powinno mieć grubość około 4-5 mm.
    Na środek przekładamy nadzienie jabłkowe. Brzegi ciasta nakładamy na jabłka, pomagając sobie papierem, ponieważ się klei... Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem. Przekładamy na blaszkę i pieczemy około 40 min w temp. 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować