Tarta Raffaello bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Spód z krakersów, kremowe nadzienie z migdałami i wiórkami kokosowymi,wafelkami dodatkowo przełożone dżemem truskawkowym.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Spód
    150 gram krakersów
    80 gram masła
    Nadzienie
    250 ml. słodkiej śmietanki minimum 30 %
    1 płaska łyżka cukru pudru
    100 gram białej czekolady
    4 łyżki mleka
    1 łyżeczka masła
    50 gram wiórków kokosowych
    50 gram płatków migdałów
    50 gram wafelków śmietankowych
    Dodatkowo
    3 łyżki dżemu truskawkowego
    2 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek
    masło do wysmarowania naczynia do tarty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta raffaello bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
    Krakersy rozdrabniamy tak aby miały konsystencję piasku.
    Wafelki rozdrobnić, można posiekać nożem lub krótko zmiksować.
    Mleko lekko podgrzać,dodać masło i połamaną na kawałki białą czekoladę podgrzewamy ciągle mieszając aż czekolada się całkowicie rozpuści. Uważamy aby się nie zagotowało.Odstawiamy i studzimy.
  • Tarta Raffaello bez pieczenia 2. Masło roztopić i dodajemy do pokruszonych krakersów.
  • Tarta Raffaello bez pieczenia 3. Dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do tarty. Bardzo starannie dociskamy.
    Wkładamy do lodówki.
  • Tarta Raffaello bez pieczenia 4. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie ciągle miksując wlewamy wolnym strumieniem rozpuszczoną czekoladę.
    Do tak przygotowanej masy wsypujemy wiórki kokosowe, płatki migdałów oraz pokruszone wafelki dokładnie mieszamy.
  • Tarta Raffaello bez pieczenia 5. Przygotowany wcześniej spód tarty smarujemy dżemem, wykładamy masę raffaello i wyrównujemy.
    Część masy ok.3 łyżki odkładamy do zrobienia kuleczek.
    Wierzch tarty posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Z odłożonej masy formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych, układamy na tarcie do dekoracji.
    Całość przekładamy ponownie do lodówki i schładzamy ok. 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować