Tarta raffaello bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
Krakersy rozdrabniamy tak aby miały konsystencję piasku.
Wafelki rozdrobnić, można posiekać nożem lub krótko zmiksować.
Mleko lekko podgrzać,dodać masło i połamaną na kawałki białą czekoladę podgrzewamy ciągle mieszając aż czekolada się całkowicie rozpuści. Uważamy aby się nie zagotowało.Odstawiamy i studzimy.
2.Masło roztopić i dodajemy do pokruszonych krakersów.
3.Dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do tarty. Bardzo starannie dociskamy.
Wkładamy do lodówki.
4.Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie ciągle miksując wlewamy wolnym strumieniem rozpuszczoną czekoladę.
Do tak przygotowanej masy wsypujemy wiórki kokosowe, płatki migdałów oraz pokruszone wafelki dokładnie mieszamy.
5.Przygotowany wcześniej spód tarty smarujemy dżemem, wykładamy masę raffaello i wyrównujemy.
Część masy ok.3 łyżki odkładamy do zrobienia kuleczek.
Wierzch tarty posypujemy wiórkami kokosowymi.
Z odłożonej masy formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych, układamy na tarcie do dekoracji.
Całość przekładamy ponownie do lodówki i schładzamy ok. 2 godziny.
Komentarze