Tarta rabarbarowo-truskawkowa z kruszonką

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Pyszne ciasto owocowe na kruchym spodzie.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
    szczypta soli
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    opakowanie cukru wanilinowego
    200 g masła (twardego)
    4 żółtka
    6 łodyg rabarbaru
    30 dag truskawek
    cukier puder
    bułka tarta

Tarta rabarbarowo-truskawkowa z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obrać, pokroić w małe kawałki, umyć i przełożyć do garnka, wsypać ok. 1/4 szklanki cukru i delikatnie podsmażyć, następnie dodać oczyszczone truskawki i podsmażać ok. 10 minut tak, aby były widoczne jeszcze kawałki rabarbaru. Ostudzić.

    Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka, dodać 4 żółtka i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta schować do lodówki, pozostałą częścią wylepić formę do tarty posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Nakłuć widelcem. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć rozsmażone owoce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 st. C. Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy