Tarta rabarbarowo-truskawkowa z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obrać, pokroić w małe kawałki, umyć i przełożyć do garnka, wsypać ok. 1/4 szklanki cukru i delikatnie podsmażyć, następnie dodać oczyszczone truskawki i podsmażać ok. 10 minut tak, aby były widoczne jeszcze kawałki rabarbaru. Ostudzić.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka, dodać 4 żółtka i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta schować do lodówki, pozostałą częścią wylepić formę do tarty posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Nakłuć widelcem. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć rozsmażone owoce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 st. C. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze