Uwielbiam tarty z przeróżnym nadzieniem, ostatnio najbardziej smakuje mi połączenie pomidora z jajkiem :) Ta tarta jest przesmaczna, będzie doskonała na ciepłą kolację czy obiad :) Równie dobrze smakuje na zimno :)
50 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na formę o średnicy 24 cm i wysokości 3 cm:
NADZIENIE:
240 g śmietanki 30%
110 g sera żółtego
jajko
3 jajka ugotowane na twardo
2 duże pomidory
sól lub/i Kucharek/Vegeta
pieprz
Tarta pysznie nadziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.
2.Na wierzch ciasta wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy na niego groch. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut (bez termoobiegu).
3.Pomidor i jajko kroimy w plastry. Do śmietanki dodajemy starty na tarce o grubych oczkach ser, wbijamy jajko, przyprawiamy, dokładnie mieszamy np. trzepaczką.
4.Sos wylewamy na podpieczoną tartę. Następnie na wierzchu rozkładamy plastry jajka a na nich pomidory.
5.Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut (z termoobiegiem).
Komentarze