Pyszna tarta z łososiem w roli głównej i gęstym koncentratem pomidorowym. Dodałam do niej por bo bardzo go lubimy. Takie tarty robię często na obiad, można ją spakować i zabrać na wynos do pracy, szkoły.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
spód tarty:
250 g mąki pszennej typ 500
125 g masła zimnego
2 żółtka
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
2 łyżki zimnej wody
farsz:
200 g śmietany gęstej 18 %
160 ml pomidorowy koncentrat
1 jajko
2 białka
sól, pieprz
100 g sera feta
natka pietruszki
25 dkg łososia filet
sól, pieprz
przyprawa do ryb
1 por biała część
11 kulek mozzarelli
Tarta pomidorowo łososiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, zimne masło pokrojone, sól, paprykę, wodę i ciasto zagniatam bardzo krótko. Wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na okrąg na papierze do pieczenia i przez drugi arkusz papieru. Nie klei się wtedy do wałka. Ciasto przekładam razem z arkuszem papieru do formy o średnicy 26 cm odwracając je. Zdejmuję papier i ciasto ugniatam do boków. Spód nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 20 minut aż się zarumieni.
Farsz:
Łososia kroję w kostkę, doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryb i wstawiam na godzinę do lodówki. Do miski wlewam śmietanę, dodaję koncentrat pomidorowym jajko, białka, pokrojony ser feta, natkę, pieprz. Na wystudzony spód tarty wylewam połowę farszu, dodaję łososia, wylewam resztę farszu. Por kroję na plastry 1 cm i gotuję w niewielkiej ilości wody około 5 minut. Wystudzony układam na wierzchu tarty, dodaję mozzarelle. W kilku miejscach robię kleksy z koncentratu pomidorowego i rozprowadzam je na boki wykałaczką robiąc gwiazdki. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut.
Komentarze