Tarta pomarańczowa z polewą

0 (0 ocen)

Pyszna tarta z nadzieniem pomarańczowym i polewą czekoladową.

Składniki:

  • - 300g mąki
    -200g masła
    -1 jajko
    - 100g cukru pudru
    - 4 pomarańcze
    - 1 łyżka miodu
    - 100ml śmietany 30%
    - 100ml wody
    - 1 budyń śmietankowy

    Polewa
    - 100g masła
    -50ml śmietany 30%
    -100g cukru
    - 2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta pomarańczowa z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła , jajka i 50g cukru pudru zagniatamy szybko kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na dwie godziny lub do zamrażarki na pół. Po tym czasie rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę u mnie forma 28cm po czym dokładnie nakłuwamy widelcem po całości , łącznie z rantami, żeby nam ciasta za mocno nie urosło.
    Pomarańcze obieramy , dzieli na cząstki i wrzucamy do garnuszka. Zalewamy wodą, dodajemy 50g cukru pudru ( w zależności od smaku pomarańczy można zwiększyć lub zrezygnować z dodatkowego cukru) oraz miód. Zaczynamy gotować. W śmietance zimnej rozprowadzamy budyń. Kiedy pomarańcze puszczą sok i zmiękną a woda zacznie wrzeć - odrobinę soku dodajemy do szklanki z budyniem ( żeby nam sie śmietana nie zważyła) a następnie szybko rozprowadzamy budyń w soku. Wyłączamy ogień i zdejmujemy garnuszek z kuchenki. Cały czas mieszamy , żeby nie było grudek i wylewamy na przygotowaną tartę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra - dół) i pieczemy ok. 25min. Po wyjęciu zostawiamy do ostudzenia.
    Składniki na polewę mieszamy razem w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, odrobinę studzimy i wylewamy na wystudzoną tartę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować