Tarta pomarańczowa z nektarynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słoneczna tarta, zachwyci wyglądem i owocowym smakiem. Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    250 g mąki
    125 g cukru pudru
    125 g margaryny
    1 jajko
    szczypta soli
    KREM:
    1 pomarańcza
    1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
    250 gr serka mascarpone
    1 serek homogenizowany waniliowy (ok.120gr)
    3 łyżki cukru pudru
    DEKORACJA:
    2 nektarynki
    1 plaster pomarańczy
    FORMA:
    Margaryna
    Bułka tarta

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta pomarańczowa z nektarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto. Na blat wysypać mąkę i cukier puder. Dodać margarynę i siekać nożem aż margaryna będzie w malutkich kawałeczkach.
  • 2. Wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.
  • 3. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 20 minut.
  • 4. Po tym czasie wyjąć ciasto. Podsypać mąką i wałkować na koło większe niż foremka.
  • 5. Rozwałkowane ciasto nawijać na wałek i przenieść do wysmarowanej margaryną i posypana tarta bułką formę. Wyrównać ciasto, przejechać wałkiem, by odciąć nadmiar ciasta.
  • 6. Na formę z ciastem położyć papier do pieczenia. Na to wsypać fasolę – stanowią obciążenie dla ciasta by nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
  • 7. Wstawić ciasto do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 10 minut, zdjąć folię z fasolkami i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić by wystygło (dopiero po wystygnięciu wyjąć z formy).
  • 8. Gdy ciasto wystygło przygotować krem. Do miski dodać serek mascarpone, serek homogenizowany, cukier puder, aromat pomarańczowy. Zmiksować. Pomarańczę umyć, osuszyć i skórę zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Dodać do masy serowej. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do masy i ponownie wymieszać.
  • 9. Masę nanieść na spód tarty. Wyrównać.
  • 10. Nektarynki umyć, dobrze osuszyć, przeciąć na pół, ostrożnie wyjąć pestkę i pokroić na wąskie plastry. Układać na tarcie, tworząc słońce. Do samego środka tarty położyć jeden plaster pomarańczy.
  • Tarta pomarańczowa z nektarynkami 11. Do podania chłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Nektarynki Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować