Tarta pomarańczowa z nektarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto. Na blat wysypać mąkę i cukier puder. Dodać margarynę i siekać nożem aż margaryna będzie w malutkich kawałeczkach.
2.Wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto.
3.Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 20 minut.
4.Po tym czasie wyjąć ciasto. Podsypać mąką i wałkować na koło większe niż foremka.
5.Rozwałkowane ciasto nawijać na wałek i przenieść do wysmarowanej margaryną i posypana tarta bułką formę. Wyrównać ciasto, przejechać wałkiem, by odciąć nadmiar ciasta.
6.Na formę z ciastem położyć papier do pieczenia. Na to wsypać fasolę – stanowią obciążenie dla ciasta by nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
7.Wstawić ciasto do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 10 minut, zdjąć folię z fasolkami i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i odstawić by wystygło (dopiero po wystygnięciu wyjąć z formy).
8.Gdy ciasto wystygło przygotować krem. Do miski dodać serek mascarpone, serek homogenizowany, cukier puder, aromat pomarańczowy. Zmiksować. Pomarańczę umyć, osuszyć i skórę zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Dodać do masy serowej. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do masy i ponownie wymieszać.
9.Masę nanieść na spód tarty. Wyrównać.
10. Nektarynki umyć, dobrze osuszyć, przeciąć na pół, ostrożnie wyjąć pestkę i pokroić na wąskie plastry. Układać na tarcie, tworząc słońce. Do samego środka tarty położyć jeden plaster pomarańczy.
Komentarze