Tarta pomarańczowa z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle pokroić na mniejsze części.
2.Składniki na ciasto na tartę włożyć do miski i wyrobić dokładnie ręką na jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do schłodzenia do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąc ciasto z lodówki, natłuścić formę i wysypać bułką tartą oraz wyłożyc ciasto na na dno formy. Ponakłuwac ciasto widelcem.
3.Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec około 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika, usunąc papier z fasolą i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
4.Wszystkie składniki na nadzienie tarty (oprócz daktyli) zmiksować na jednolitą masę. Dodać pokrojone daktyle i wymieszać.
5.Na podpieczony spód do tarty wylać delikatnie nadzienie/masę. Wstawić do piekarnika, przykryć folią aluminiową, aby tarta sie nie spiekła. Piec około 40 minut w 180 stopniach - masa musi byc całkowicie upieczona.
6.Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy
7.Umytą i wyszorowaną pomarańczę kroimy na plasterki. Do garnka wsypujemy cukier, dolewamy wodę i mieszając zagotowujemy. Wrzucamy plasterki pomarańczy i gotujemy około 30 minut, przy czym w trakcie gotowania kilka razy odwracamy plasterki.
8.Plasterki pomarańczy wyjmujemy z garczka i układamy na papierze do pieczenia. Do pozostałego gorącego syropu (około pół szklanki) dodajemy troszkę żelatyny i dokładnie mieszamy. Studzimy.
9.Na tarcie układamy plasterki pomarańczy, na które wsypujemy po troszkę kakao i kawałku daktyla. Przestrzeń między plasterkami polewamy syropem. Odstawiamy na parę minut i spożywamy. Pycha!
Komentarze