Tarta pomarańczowa z daktylami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jedna z najlepszych tart, jakie do tej pory upiekłam. Pomarańcze i daktyle okazały się świetnym duetem.

  • 40 min

Składniki:

  • CIASTO NA TARTĘ:
    mąka pszenna 19 dekagramów
    masło 11 dekagramów
    żółtko 1 sztuka
    cukier puder 2.5 łyżki
    sok z pomarańczy świeżo wyciśnięty 2.5 łyżki

    NADZIENIE TARTY:
    sok z pomarańczy wieżo wyciśnięty 200 mililitrów
    śmietana kremówka 30% 250 mililitrów
    jajka 5 sztuk
    mąka ziemniaczana kopiate 3 łyżki
    cukier trzcinowy 14 dekagramów
    daktyle 10 sztuk

    DEKORACJA TARTY:
    pomarańcza 1 sztuka
    cukier trzcinowy 0.5 szklanki
    woda 0.75 szklanki
    Żelatyna 0.5 łyżeczki
    daktyle 3 sztuki
    kakao naturalne ciemne extra 2 łyżeczki

    DODATKI:
    Tłuszcz do smarowania formy 1 łyżeczka
    bułka tarta do posypania formy 1.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta pomarańczowa z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle pokroić na mniejsze części.
  • 2. Składniki na ciasto na tartę włożyć do miski i wyrobić dokładnie ręką na jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do schłodzenia do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąc ciasto z lodówki, natłuścić formę i wysypać bułką tartą oraz wyłożyc ciasto na na dno formy. Ponakłuwac ciasto widelcem.
  • 3. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec około 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika, usunąc papier z fasolą i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
  • 4. Wszystkie składniki na nadzienie tarty (oprócz daktyli) zmiksować na jednolitą masę. Dodać pokrojone daktyle i wymieszać.
  • 5. Na podpieczony spód do tarty wylać delikatnie nadzienie/masę. Wstawić do piekarnika, przykryć folią aluminiową, aby tarta sie nie spiekła. Piec około 40 minut w 180 stopniach - masa musi byc całkowicie upieczona.
  • 6. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy
  • 7. Umytą i wyszorowaną pomarańczę kroimy na plasterki. Do garnka wsypujemy cukier, dolewamy wodę i mieszając zagotowujemy. Wrzucamy plasterki pomarańczy i gotujemy około 30 minut, przy czym w trakcie gotowania kilka razy odwracamy plasterki.
  • 8. Plasterki pomarańczy wyjmujemy z garczka i układamy na papierze do pieczenia. Do pozostałego gorącego syropu (około pół szklanki) dodajemy troszkę żelatyny i dokładnie mieszamy. Studzimy.
  • 9. Na tarcie układamy plasterki pomarańczy, na które wsypujemy po troszkę kakao i kawałku daktyla. Przestrzeń między plasterkami polewamy syropem. Odstawiamy na parę minut i spożywamy. Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Pomarańcze Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować