Tarta pokrzywowa na cieście francuskim

  • wyświetlono: 212 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pokrzywa to samo zdrowie- najlepiej jeść ją od wczesnej wiosny do momentu gdy zakwitnie. Gdy się tylko chce, można z niej wyczarować cuda! Dziś polecam jej połączeniu z ciastem francuskim, filetem, boczkiem i oliwkami. PYCHA!!!

Jaga85

Składniki

Składniki na 8 porcji:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 2 duże jajka do nadzienia,
• 8 dag sera żółtego,
• 2 łyżki śmietany,
• 2 litrowa miska młodych liści pokrzyw,
• 0,5 filetu z kurczaka,
• 5 dag boczku wędzonego,
• 1 mały pomidor,
• Kilka czarnych oliwek,
• Ziołowa przyprawa do kurczaka,
• sól, pieprz do smaku,
• olej rzepakowy do smażenia,
• jajko do smarowania ciasta,
• szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta pokrzywowa na cieście francuskim

  • przygotowany filet1. Fileta kroimy w kostkę i oprószamy ziołową przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso przysmażamy na oleju, zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • przygotowanie sera, oliwek i boczku2. Oliwki przekrawamy na połowę. Pomidor kroimy na mniejsze części. Boczek kroimy w kostkę.
  • sparzona pokrzywa3. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pokrzywę sparzamy, po czym hartujemy zimną wodą i dokładnie odsączamy z płynu. Po odciśnięciu drobno kroimy. Tak przygotowaną łączymy z dwoma jajkami, żółtym serem i śmietaną. Masę doprawiamy do smaku.
  • uformowane ciasto4. Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski, które także smarujemy. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
  • przed pieczeniem5. Na środek ciasta równomiernie wykładamy pokrzywową masę. Ma pokrzywę wykładamy oliwki, filet, boczek i pomidory.
    Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut. Gdy brzegi ciasta urosną i się delikatnie zarumienią dopiekamy tatrę na funkcji „dół”. Gotową tatrę wyjmujemy. Przed podaniem oprószamy ją drobno posiekanym szczypiorkiem. Gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiciasto francuskiefiletpokrzywaprzepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta

Dodane przez: KejtKejt

Owocowa tarta na cieście francuskim

Pyszna, sezonowa, owocowa :) Po...

konkurs_zapiekanki2

Dodane przez: Młoda mama

Szpinakowo-chłopska tarta na cieście francuskim

Tarta uwielbiana przez mojego męża,...

Francuska tarta na szampanie

Dodane przez: EwaSidor

Francuska tarta na szampanie

Francuska tarta na szampanie z...

tarta

Dodane przez: Joatar

Tarta na cieście francuskim z kurkami

Od jakiegoś czasu chodziła za mną...

Tarta warzywna na cieście francuskim

Dodane przez: RedakcjaPP

Tarta warzywna na cieście francuskim

Skrupulatnie zbieram ciekawe przepisy....

tarta z serem

Dodane przez: capri

tarta z serem i brzoskwiniami na cieście...

Coś na szybko, a smak...poezja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE