Tarta po włosku z wołowiną i pomidorami

4.5 (194 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pachnąca latem tarta w stylu włoskim. Syta, z mięsem, warzywami i serem. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację. Na talerzu prezentuje się elegancko, zwłaszcza w towarzystwie świeżych ziół.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na formę o średnicy ok. 22cm
    Ciasto
    -200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki)
    -100 g masła
    -1 żółtko
    -łyżka śmietany 18%
    -łyżeczka cukru
    -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli

    Farsz
    -500 g wołowego mięsa mielonego
    -2 duże pomidory
    -1 ząbek czosnku
    -3 łyżki startego parmezanu
    -100 g startego sera cheddar
    -2 jajka
    -3 łyżki mleka
    -1/2 szkl.gęstej śmietany
    -1 łyżka oleju
    -sól, pieprz
    -2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta po włosku z wołowiną i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto posiekać. Zagnieść gładkie kruche ciasto. Wylepić formę do tarty. Ciasto obciążyć kuleczkami do pieczenia albo gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. piec 8-10min.
    Na patelni rozgrzać olej. Na średnim ogniu przesmażyć mięso przez kilka minut aż się zetnie. Przestudzić i przenieść do miski.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
    W miseczce rozmieszać jajka, śmietanę, ser i mleko. Na ciasto wyłożyć mięso z warzywami, zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni, po czym zmniejszyć do 180stopni i podpiec jeszcze około 10 minut aż masa jajeczna się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 10 minut przed krojeniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować