Pachnąca latem tarta w stylu włoskim. Syta, z mięsem, warzywami i serem. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację. Na talerzu prezentuje się elegancko, zwłaszcza w towarzystwie świeżych ziół.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Na formę o średnicy ok. 22cm
Ciasto
-200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki)
-100 g masła
-1 żółtko
-łyżka śmietany 18%
-łyżeczka cukru
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Farsz
-500 g wołowego mięsa mielonego
-2 duże pomidory
-1 ząbek czosnku
-3 łyżki startego parmezanu
-100 g startego sera cheddar
-2 jajka
-3 łyżki mleka
-1/2 szkl.gęstej śmietany
-1 łyżka oleju
-sól, pieprz
-2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii
Tarta po włosku z wołowiną i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto posiekać. Zagnieść gładkie kruche ciasto. Wylepić formę do tarty. Ciasto obciążyć kuleczkami do pieczenia albo gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. piec 8-10min.
Na patelni rozgrzać olej. Na średnim ogniu przesmażyć mięso przez kilka minut aż się zetnie. Przestudzić i przenieść do miski.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
W miseczce rozmieszać jajka, śmietanę, ser i mleko. Na ciasto wyłożyć mięso z warzywami, zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni, po czym zmniejszyć do 180stopni i podpiec jeszcze około 10 minut aż masa jajeczna się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 10 minut przed krojeniem.
Komentarze