Tarta pełnoziarnista z cukinią, grzybami suszonymi i selerem naciowym

0 (0 ocen)

Pierwszy raz robiłam tartę na pełnoziarnistym spodzie i muszę powiedzieć, że zasmakowała wszystkim domownikom.

Składniki:

  • Na ciasto:
    150 g mąki razowej ( typ 2000),
    100 g mąki orkiszowej ( typ 700),
    125 g zimnego masła,
    2/3 łyżeczki soli,
    1 jajko,
    Wypełnienie:
    garść suszonych borowików lub innych suszonych grzybów,
    2 łyżki mąki razowej,
    100 g żółtego sera,
    1 jajko,
    3 łodygi selera naciowego,
    pół młodej, niedużej cukinii,
    mała czerwona cebula,
    pieprz,
    sól,
    magii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta pełnoziarnista z cukinią, grzybami suszonymi i selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 - 40 minut.
    Grzyby obgotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić ( nie wylewać całego wywaru - pozostawić około 50 - 60 ml). Pokroić w drobną kostkę i wrzucić z powrotem do pozostawionego wywaru. Cukinię pokroić w plasterki, seler i cebulę dowolnie. Do wywaru z grzybami wbić jajko, dodać mąkę i starty ser. Dokładnie wymieszać i przyprawić solą, pieprzem i magii. Ciasto na tartę wyjąć z lodówki i rozwałkować na okrąg. Na środek placka wyłożyć masę z pokrojonymi grzybami i i rozsmarować pozostawiając jednocześnie około 5 - 6 centymetrów wolnego brzegu. Następnie ułożyć na masie seler, cebulę, cukinię i zawinąć brzegi do środka tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czerwona cebula Seler Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować