Tarta pełnoziarnista z cukinią, grzybami suszonymi i selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 - 40 minut.
Grzyby obgotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić ( nie wylewać całego wywaru - pozostawić około 50 - 60 ml). Pokroić w drobną kostkę i wrzucić z powrotem do pozostawionego wywaru. Cukinię pokroić w plasterki, seler i cebulę dowolnie. Do wywaru z grzybami wbić jajko, dodać mąkę i starty ser. Dokładnie wymieszać i przyprawić solą, pieprzem i magii. Ciasto na tartę wyjąć z lodówki i rozwałkować na okrąg. Na środek placka wyłożyć masę z pokrojonymi grzybami i i rozsmarować pozostawiając jednocześnie około 5 - 6 centymetrów wolnego brzegu. Następnie ułożyć na masie seler, cebulę, cukinię i zawinąć brzegi do środka tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut
Komentarze