TARTA PEŁNA OWOCÓW

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Mocno kakaowy spód a zarazem delikatny i kruchy, połączony z kwaśnymi malinami jest wart spróbowania.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE
    - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 3 łyżki cukru
    - 100g masła
    - 2 łyżki kakao

    KREM MALINOWY
    - 250g serka mascarpone
    - 330ml śmietanki kremówki
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 300g malin

    DODATKOWO DO OZDOBY
    - krem waniliowy do tortu
    - 1/2 szklanki mleka
    - owoce: czereśnie, borówki, maliny itp.

Tarta pełna owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie jednolite, brązowe ciasto. Tortownice na tarte nasmarować masłem i wyłożyć ciasto. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać np gorczyce, aby boki ciasta nie opadły. Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    KREM MALINOWY
    Mascarpone, kremówke i cukier puder przełożyć do miski robota i ubijać napierw małymi obrotami, stopniowo zwiekszając prędkość. Ubijać aż krem będzie gęsty ( ok. 2min.)
    Do gotowej kremówki wrzucić maliny i wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.

    OZDABIANIE
    Krem do tortu ubijać z mlekiem przez 2 minuty. Wyłożyć na krem malinowy i ozdobić boki tarty. Poukładać owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy