Tarta "Owocowe delicje"

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mój autorski przepis na tartę z ciasta francuskiego z domowym dżemem kiwi, jabłkami i daktylami. Jest słodko-kwaskowata, bardzo aromatyczna,pasuje do kawy.25 minut i gotowa!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ciasto francuskie (arkusz/świeże z lodówki): 1 sztuka
    - dżem kiwi (domowy z cytryną lub kupny niskosłodzony): 4 łyżki
    - daktyle (suszone/bez pestek): 180 gramów
    - jabłka (słodko-winne): 3 sztuki
    - sok malinowy: 2 łyżki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - ziarna sezamu: 1 łyżka

Tarta "owocowe delicje" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta Joanny 1. Z arkusza ciasta francuskiego wyciąć okrąg pasujący do formy na tartę ( w taki sposób,aby został nadmiar ciasta na boczne ścianki formy, ewentualnie dolepić ciastem wokół). Dno posypać cynamonem.
  • 2. Nagrzać piekarnik do 215 stopni C.
  • 3. Daktyle pokroić, wymieszać z sokiem malinowym.Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, niezbyt drobno posiekać (używam wieloczynnościowego robota kuchennego).
  • 4. Tartę wypełnić figami (przy obręczy formy).Nastepnie jabłkami,a w samym środku dżemem kiwi. Brzegi tarty posypać ziarnami sezamu.
  • tarta pyszna ia romatyczna 5. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika,piec 15 minut (maksymalnie 18 minut).
  • 6. Rady: używam ceramicznej formy na tartę o średnicy 25 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy