Tarta owocowa bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Deser nie wymaga pieczenia, jest lekki, smaczny i owocowy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 300 gram biszkoptów,
    0,5 kostki margaryny,
    margaryna do smarowania formy,
    1 opakowanie bitej śmietany,
    2 łyżeczki żelatyny,
    truskawki,
    jagody

Tarta owocowa bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty rozdrabniamy w blenderze. Margarynę roztapiamy w rondelku, odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Następnie rozpuszczoną margarynę wlewamy do rozdrobnionych biszkoptów i mieszamy dokładnie.
  • 3. Formę (do tarty lub tortownicę) smarujemy margaryną, wykładamy powstałą masę i ubijamy. Wstawiamy formę do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 4. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wrzącej wody (tak by się całkowicie rozpuściła) i odstawiamy by ostygła. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę (według instrukcji na opakowaniu) na sam koniec wlewamy żelatynę i ponownie ubijamy.
  • 5. Bitą śmietanę wykładamy na wcześniej przygotowany spód, wykładamy truskawki i jagody i ponownie wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny

Porady

Biszkopty można zastąpić innymi ciastkami np.: jeżyki, herbatniki, hity, oreo,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy