TARTA OWOCOWA

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Moje kolejne arcydzieło. Delikatna, krucha tarta z serkiem mascarpone i owocami.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    - 1/3 kostki margaryny zwykłej
    - 1/2 kostki masła
    - 3 łyżki cukru
    - 1,5 szklanki mąki pszennej

    KREM WANILIOWY
    - 250g serka mascarpone
    - 1 krem do tortu o smaku waniliowym
    - 3/4 szklanki mleka

    DODATKOWO
    - 300g truskawek
    - 1 kiwi

Tarta owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • OWOCOWA TARTA 1. CIASTO KRUCHE:
    1. Wszystkie składniki łączymy razem, aż powstanie jednolite ciasto.
    2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1cm. Wykładamy na wysmarowaną masłem okrągłą forme na tarte. Jeśli na bokach będzie za dużo ciasto, to odkrawamy.
    3. Ciasto ponakuwać widelcem. Aby boki nie opadły, należy położyć na cieście papier do pieczenia i wysypać, np. ziarna gorczycy.
    4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20min.

    KREM WANILIOWY
    1. Krem i melko umieścić w misce robota i ubijać na najwyższych obrotach przez 3min.
    2. Do kremu stopniowo dodawać serek mascarpone, mieszać jeszcze przez chwilkę.

    PRZYGOTOWANIE
    1. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem waniliowy. Następnie pokroić truskawki i kiwi na cienkie talarki i ułożyć na kremie.
    2. Tarte włożyć do lodówki na godzinkę.

    SMACZNEGO!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy