Tarta na serowym cieście z balsamiczną cebulą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie mąki wymieszać , połączyć z serem, dodać do nich masło. Rozcierać masło palcami, następnie zagnieść ciasto. Jeśli nie będzie się łączyć dodać zimnej wody.
Wyłożyć ciastem formę do tarty, schłodzić w lodówce (ok. 30 mniut ). Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. na 20 minut. Wyjąć, ciasto posmarować jednym roztrzepanym jajem i włożyć z powrotem do piekarnika na 5 minut.
Cebule ( można użyć białej, czerwonej lub jednej i drugiej) posiekać w piórka. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła, wrzucić cebulę. Dodać ocet, cukier, sól, pieprz i tymianek. Na małym ogniu gotować cebule ok 30 - 40 minut aż płyn odparuje. Wystudzić.
W misce roztrzepać drugie jajo, połączyć ze śmietanką. Dodać przestudzone cebule, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, posypać parmezanem i piec w 190 st. aż wierzch tarty zbrązowieje.
Komentarze