Tarta na serowym cieście z balsamiczną cebulą.

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszna, warta łez wylanych nad krojeniem cebuli.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cebula: 5 sztuk
    - tymianek suszony: 1 łyżka
    - ocet balsamiczny: 7 łyżek
    - cukeir brązowy: 2 łyżki
    - kremówka: 150 mililitrów
    - jajko [ roztrzepane]: 2 sztuki
    - masło: 75 gramów
    - mąka orkiszowa: 80 gramów
    - mąka pszenna: 90 gramów
    - ser cheddar starty: 70 gramów
    SóL, PIEPRZ:
    - parmezan , starty: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta na serowym cieście z balsamiczną cebulą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki wymieszać , połączyć z serem, dodać do nich masło. Rozcierać masło palcami, następnie zagnieść ciasto. Jeśli nie będzie się łączyć dodać zimnej wody.
    Wyłożyć ciastem formę do tarty, schłodzić w lodówce (ok. 30 mniut ). Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. na 20 minut. Wyjąć, ciasto posmarować jednym roztrzepanym jajem i włożyć z powrotem do piekarnika na 5 minut.

    Cebule ( można użyć białej, czerwonej lub jednej i drugiej) posiekać w piórka. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła, wrzucić cebulę. Dodać ocet, cukier, sól, pieprz i tymianek. Na małym ogniu gotować cebule ok 30 - 40 minut aż płyn odparuje. Wystudzić.

    W misce roztrzepać drugie jajo, połączyć ze śmietanką. Dodać przestudzone cebule, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, posypać parmezanem i piec w 190 st. aż wierzch tarty zbrązowieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować