Tarta jest znakomitym pomysłem na pożywną kolację.
2 godz. 20 min
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 zółtko
- 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
Na nadzienie:
- filet z łososia
- pęczek natki pietruszki
- 2 papryczki chilli
- połowa pora
- odrobina oliwy z oliwek
- jajko + białko pozostałe podczas przyrządzania ciasta
- pół małej śmietany
- 100g sera żółtego
Quiche na ostro z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło i sól. Całość siekać nożem aż to maksymalnego rozdrobnienia masła. Następnie dodać żółtko oraz wodę i zagniatać na jednolitą masę. Wstawić owinięte w folię do lodówki na godzinę. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i przenieść na formę do tart następnie podziurawić je widelcem. Po wyłożeniu formy ciastem przykryć je papierem do pieczenia i obciążyć mniejszą formą lub suchym grochem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 min a następnie kolejne 10 min bez obciążników i papieru. W tym czasie należy przygotować nadzienie, które przekładamy na ciasto po jego wyciągnięciu z piekarnika.
2.Przygotowanie nadzienia:
Łososia podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy pokrojonego pora i papryczki chilli. Smażymy ok 5 minut. W miseczce mieszamy jajko i białko ze śmietaną na jednolitą masę. Dodajemy do mieszanki pokrojoną natkę pietruszki. Zawartość patelni przekładamy na podpieczony spód do quiche i zalewamy masą jajeczną. Następnie posypujemy serem żółtym i wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 15 - 20 min.
Komentarze