Tarta na cieście jaglanym z fasolką i oscypkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszna serowa tarta

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    1 szkl mąki jaglanej
    0,5 szkl mąki pszennej
    1 jajko
    125 g masła
    sól

    nadzienie
    500 g fasolki szparagowej lub chińskiej
    250 g sera białego
    120 g oscypka
    0,5 szkl mleka
    2 jajka
    sól
    pieprz
    szczypta mięty
    szczypta tymianku

Tarta na cieście jaglanym z fasolką i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść twarde ciasto, wylepić formę do tarty, nakłuć i podpiec ok 15 min w temp 180 st
    Fasolkę ugotować do miękkości odcedzić i przestudzić. Ser biały, mleko i jajka oraz ok 40 g oscypka , wraz z przyprawami zmiksować w blenderze. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć fasolki oblać serową masą, posypać startym na tarce oscypkiem i piec ok 35 min w temp 180 st.
    Tartę podać z pomidorkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy