Tarta na cieście francuskim z fasolką szparagową

5 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Rewelacyjna tarta z fasolką i kiełbasą.

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
    1 duża cebula
    300 g fasolki szparagowej
    200 g kiełbasy
    5 łyżek śmietany kwaśnej (gęstej) 18 %
    2 jajka
    sól i pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    oliwa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tarta na cieście francuskim z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie szklimy cebulkę, dodajemy zamrożoną fasolkę, pokrojoną kiełbasą, przykrywamy i dusimy aż fasolka się rozmrozi.
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190-200 stopni C. Formę do tarty wykładamy papierem i rozwałkowanym ciastem. Jajka mieszamy ze śmietaną, dokładnie roztrzepujemy, dodajemy do fasolki, doprawiamy solą, pieprzem ,gałką i dokładnie mieszamy. Nadzienie przekładamy do formy wyłożonej ciastem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się brzegi zarumienią. Gotową tartę wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować