TARTA MOJITO

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Orzeźwiająca tarta o smaku limonki i mięty, zainspirowana słynnym kubańskim napojem – to deser w sam raz na lato! Ja przygotowałam tartę w prostokątnej formie, ale możecie z powodzeniem upiec ją w tradycyjnej okrągłej formie. Każdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto :
    ● 250 g mąki + 10 g do podsypania
    ● 125 g masła + 10 g do formy
    ● 100 g cukru pudru Diamant
    ● 1 jajko
    ● 1 szczypta soli

    Składniki na krem:
    ● 4 jajka
    ● 1 pęczek świeżej mięty
    ● około 4 limonki ( 20 cl soku)
    ● 4 g żelatyny w listkach
    ● 40 g masła
    ● 140 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta mojito - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TARTA MOJITO 1. Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj mąkę, sól i cukier puder. Dodaj miękkie masło w kawałkach,połącz składniki opuszkami palców,aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj jajko, szybko ugniatając ciasto opuszkami palców.Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.
    Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
    Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty (okrągłą lub prostokątną) papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
    Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystająceponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryj papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 min. Zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 10 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.
    Przygotuj krem:listki żelatyny umieść w miseczce i zalej zimną wodą, odstaw na 10 minut. Po tym czasie napęczniałe listki wyjmij z wody i odciśnij. Listki mięty oberwij z gałązek, umyj i osusz. Zetrzyj skórkę z dwóch limonek. Wyciśnij sok z ok. czterech limonek, tak, aby otrzymać 20 cl soku. Podgrzej sok w rondelku z otartą skórką z limonek i listkami mięty (część listów odłóż do dekoracji). Zdejmij z ognia i odstaw na 15 min, a następnie przecedź przez sitko.
    Jajka ubij z cukrem (2 min.).Dodaj przecedzony sok z limonek, przelej do małego garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż do zgęstnienia (nie za długo, aby jajka się nie zwarzyły).Zdejmij z ognia i dodaj odciśniętą żelatynę. Chwilę przestudź i dodaj miękkie masło pokrojone na kawałki. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
    Drobno posiekaj kilka listków mięty i domieszaj je do kremu. Kiedy krem trochę zgęstnieje, wyłóż go na upieczony spód tarty. Wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny, przed podaniem udekoruj listkami mięty i plasterkami limonki.

Porady

*Możesz dodać do kremu limonkowego 1-2 łyżki rumu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować