Tarta Mikołajowa

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Tarta zawiera wszystko co kocham ... delikatność ciasta kruchego , słodycz białej czekolady , lekkość bitej śmietany i niepowtarzalność smaku owocu granatu ... a jej wygląd jest iście świąteczny !

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka typ450: 200 gramów
    - masło schłodzone: 100 gramów
    - cukier puder: 80 gramów
    - żółtko: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - Owoc granatu: 1 sztuka
    - biała czekolada: 200 gramów
    - śmietana kremówka 36% (gęsta): 400 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta mikołajowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta Świąteczna ... delikatna jak puch śniegowy . 1. Z mąki , masła , cukru pudru ,żółtek i szczypty soli wyrabiamy kruche ciasto.Wylepiamy ciastem foremkę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) i chowamy do lodówki na pół godziny.Po tym czasie nakłuwamy i wkładamy go nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 min. , aż wierzch się zezłoci .Studzimy , a w tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę i też studzimy.Następnie wyjmujemy z lodówki śmietanę , ubijamy na sztywno , dodajemy powoli czekoladę i miksujemy już na wolnych obrotach.Wykładamy masę na spód tarty , posypujemy ziarenkami granatu i delikatnie ozdabiamy "ciurkiem " z 1 łyżki płynnej czekolady.Wstawiamy na całą noc do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować