Tarta zawiera wszystko co kocham ... delikatność ciasta kruchego , słodycz białej czekolady , lekkość bitej śmietany i niepowtarzalność smaku owocu granatu ... a jej wygląd jest iście świąteczny !
Tarta mikołajowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki , masła , cukru pudru ,żółtek i szczypty soli wyrabiamy kruche ciasto.Wylepiamy ciastem foremkę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) i chowamy do lodówki na pół godziny.Po tym czasie nakłuwamy i wkładamy go nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 min. , aż wierzch się zezłoci .Studzimy , a w tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę i też studzimy.Następnie wyjmujemy z lodówki śmietanę , ubijamy na sztywno , dodajemy powoli czekoladę i miksujemy już na wolnych obrotach.Wykładamy masę na spód tarty , posypujemy ziarenkami granatu i delikatnie ozdabiamy "ciurkiem " z 1 łyżki płynnej czekolady.Wstawiamy na całą noc do lodówki
Komentarze